Čo je to tepovanie kobercov?

Čo znamená tepovanie kobercov?

Tepovanie je ručný spôsob čistenia kobercov, ktorý bol v súčasnosti nahradený modernejšími čistiacimi metódami. Výraz tepovanie však v ľuďoch už navždy zakorenil a bežne sa používa na označenie akéhokoľvek spôsobu čistenia kobercov.

Princíp tepovania

Výraz tepovanie vychádza zo slova tepať (búchať, biť, tĺcť). A ako nám už samotný výraz napovedá, ide o čistiacu metódu, pri ktorej sa koberec prehodí cez tyč na klepanie kobercov a pomocou prúteného klepača sa z neho nečistoty nasucho vytepujú. Účelom tepovania je odstránenie usadených nečistôt a piesku z hĺbky vláken. Neodstránený piesok spôsobuje mechanické opotrebovanie vlákien, čím sa skracuje životnosť koberca, navyše piesok prestúpi kobercovou osnovou až k podlahovej krytine, ktorú môže poškrabať.

Čo_je_to_tepovanie_kobercov_DISCHEM

Prečo sa upúšťa od tepovania?

Donedávna bolo tepovanie kobercov nenahraditeľné a bolo jedinou účinnou metódou, ako koberce čistiť. S príchodom vysávačov sa však od tepovania kobercov čoraz častejšie ustupuje. Moderné vysávače s vysokým sacím výkonom dokážu piesok vysať. Niektoré vysávače, ako napríklad vysávače SEBO z našej ponuky, majú dokonca i klepacie čistiace hlavy, ktoré koberec navyše vyklepávajú, čím tepovanie plne nahradzujú.

Modernejšie čistiace metódy

Nie sú to ale len vysávače, ktoré tepovanie vytláčajú. V súčasnosti existuje na trhu mnoho čistiacich systémov a metód, ktoré vám s údržbou kobercov pomôžu. Ide napríklad o čistenie kobercov suchou penou, enkapsulačné čistenie kobercov, čistenie kobercov pomocou absorpčnej zmesi a extrakčné čistenie kobercov – čo je v súčasnosti pravdepodobne najpopulárnejšia metóda čistenia. O týchto metódach si však povieme niekedy nabudúce.

Jakub Janoušek, Dischem.sk